Pages

Návod na ponožky pletené od špičky nahoru

I když máme léto, tak počasí posledních dnů za mnoho nestálo. Schovala jsem tedy plavky a krém s ochranným faktorem a vytáhla pletení a krém na ruce :) A kromě několika desítek řad vzniklo i pár fotek a návod na pletení ponožek od špičky nahoru. Takže kupte si přízi (nejlíp vlněnou nebo pokud jste teplokrevný typ, pořiďte si směsovku s bavlnou) pohodlně se usaďte, nalijte si k tomu víno (kdyby vám to nešlo tak vás uklidní :) a jdeme na to.... je to easy
Pletla na kruhových jehlicích, takže počet ok dělím dvěma.
Začínáme 12ti resp. 24 očky; přízi střídavě proplétáme mezi dvěma jehlicemi až dostaneme počet 12 ok na každé jehlici.
Takto nahozená oka na obou jehlicích rozpleteme, čímž získáme 2 řady lícového žerzeje. Upleteme ještě cca 3 řady (lícový žerzej, práci otáčíme.


Končíme na lícové straně a po obou stranách upleteného obdélníčku postupně nabereme 4 oka nahozením. v další řadě můžeme už přidávat až na výsledných 28/resp. 56 ok na obou stranách. Já přidávám po 2 krajních očkách rozpletením za zadní nit.



Dále pleteme stále hladce (nebo vzorem, který jsme si vybrali) v kruhových řadách až do ca poloviny nártu. zde začneme na spodní části pleteniny přidávat na krajích očka, vždy každou druhou řadu. (celkem 10 na každé straně) Doporučuji dílko v této fázi více zkoušet. Někdo může přidat více. V momentu, kdy úplet sahá až téměr k záhybu nártu a holeně (a ca 1/4 paty) začneme pracovat pouze na spodní části pleteniny tvarováním paty.

Po obou stranách odpočítáme 10 přidaných ok a pleteme krácené řady s tím, že poslední očka pouze obtočíme přízí a přeneseme na druhou jehlici. opakujeme na lícové i rubové straně až nám ve středové části zůstane 12 ok.



Odložená oka poté přepleteme až ke krajní desítce ok. (smyčku, kterou jsme očka obtočili špičkou jehlice nabereme a upleteme spolu s "odloženým" očkem).Poslední Odložené očko spleteme s prvním očkem okrajových deseti. Otočíme práci a pleteme až k okrajovým deseti na druhé straně atd. až spleteme všech 10+10 přidaných ok a dostaneme se zpátky na počet 28.

Dál už pleteme jen v kruhových řadách zvoleným vzorem až do požadované výše. Kdo chce plete pružným vzorem. U těchto typů ponožek osobně upřednostňuju uplést záložku, podehout a konce přišít, protože jsem ještě nenalezla takový způsob zakončení, aby byl dostatečně pružný a nevytvářel "volánek" :)

6 komentářů:

  1. ...jdu na to! snad pokořím návod dřív, než pokoří jehlice mne. Díky za postup! j.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě se podaří :) good luck.
    Kdyby něco, tak se ozvi!

    OdpovědětVymazat
  3. chci se zeptat jaké to jsou kruvé jehlice - firma kde se dají sehnat

    OdpovědětVymazat
  4. Asi to taky zkusím, nádhera. Jo, a co takhle to ukončit italsky - zapošitím? Návod býval ve Vereně v tiráži. Mohlo by to být dost pružné.

    OdpovědětVymazat
  5. super návod jdu to zkusit od špičky od holeně mi to nějak nejde :)

    OdpovědětVymazat
  6. skvělý, to jsem ještě neviděla od špičky, právě jsem dopletla rukavice, zkusím ponožky, od hole
    ně jsem jich upletla mraky

    OdpovědětVymazat