Pages

on the needles

když si najdu čas tak pletu... Mezi řádky čtěte: když se z práce doplazím domů, nejsem ve fitku, nespím, nebo nejím, tak občas fakt pletu :)
Zachtělo se mně ležérní letní, hladce pletené haleny, takže na jedné takové teď pracuju. Rozšířila jsem sbírku svého "hardwaru" o pár zlatých kruhových jehlic ADDI takže si docela lebedím. Nepletou sice samy, jak by se někdo vzhledem k jejich ceně domníval :), ale práce s nimi je jedna radost.
Pak pletu další ponožky (konečně jsem se jakž-takž nabažila pro sebe, takže tato výjimka bude dárek pro kamarádku), což mně také přimělo popadnout foťák a zapracovat na dalším návodu pro odvážlivce, kteří by se o tenhle kousek oděvu chtěli pokusit. Krok za krokem se koukneme na techniku pletení od špičky nahoru.


Apropos napadá mně: To sakra v čechách nepletou žádný mladý holky, nebo co? :) Haló je tam někdo? Archetyp babči v šátku pletoucí třesoucíma rukama svetřík pro vnoučka z jedovaté akrylové "vlny" je tu zřejmě silný, protože když se člověk na veřejnosti zmíní, že plete, tak obvykle zaznamená překvapení. Za poslední měsíc se mě dokonce pár lidí zcela vážně otázalo, jestli se to ještě vyplatí? wtf?
To víš že se to "nevyplatí" pokud to převádíš na peníze. Tady jde o to že to baví, ne? Jak jinak si vysvětlit fakt, že si koupím vlnu na ponožky za dvě stovky a s*ru se s nimi namísto toho, abych je za stovku koupila hotové?
Nevím jestli už jsme fakt tak blbí, nebo za to může krize? a Jan Tleskač? Hmm. Jaké máte zkušenosti vy?

10 komentářů:

  1. Ahoj Kaatjo, taky ráda pletu. Už se těším na Tvůj návod na ponožky, protože jsem zatím pletla jen jedny s bumerangovou patou. Pletu pro sebe, pro dcery. Pletu doma, v městské hromadné dopravě, ve vlaku a vlastně všude, kde musím na něco čekat a nemusím se zrovna učit. Někdy se na mě dívají jak na exota, ale to nevadí :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. ..jo a nejsem sice bába v šátku, ale mladice taky ne. Ruční práce neupadají v zapomnění. Moje dcera (18) háčkuje. Učíme se nové věci - nedávno jsme koupily vidlici na háčkování. Pokud se nám něco podaří vytvořit nafotím to a dám na svůj blog nebo na ravelry.
    I když na druhou stranu - v den pletení na veřejnosti jsem pletla všude po Brně, kde jsem se pohybovala a podobně postižených jsem viděla: NULA. Tak nevím.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Kamčo, jako bába v šátku rozhodně nevypadáš. díky za komentář, potěšil mě :) Držím vám s dcerou palce při zkoumání "neprobádaných" technik. Jako vyždy není nic černobílé, asi je hodně mladých koček, co se stále věnují ručním pracem, ale asi nejsou tolik vidět :) Koukala jsem na Tvůj blog, oproti mně jsi rychlopletařka. super. K.

    OdpovědětVymazat
  5. S tvým komentářem můžu jedině souhlasit. Je zde stráášně zažitý - pleteš=chceš ušetřit(=jsi babka) :-) Já nejsem babka, nechci ušetřit a jsem s pletením sama jak kůl v plotě :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Léňo, neboj nejsi. Jsme kůly minimálně dva :) Navíc,si i myslim, hlavně když se koukám po ulici, že by většina lidí pletené věci ani neumněla nosit. Hlavně mladý lidi chodí oblečený dost uniformně. stejnej styl, stejný značky,... hlavně nevyčnívat z řady, nic moc originalita..:)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, u nás teda plete celá dědina (to je, připouštím, mírná nadsázka) a to spíš mladý než babky

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,

    taky pletu a do babičky mám daleko, za šetřící metodu pletení taky nepovažuju. Přidávám se do klubu mladých pletařek :-), baví mě to a pletu dál, ať si myslí, kdo chce, co chce :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj taky ráda pletu a zkoušela jsem ty ponožky,ale nějak mi to pořád nejde.Nechápu jak mám plést tu špičku a jak přidávat oči.jinak zbytek tak nějak vím.zkoušela jsem to asi třikrát na kruhových jehlicích,ale nějak mi to nešlo,až pak jsem zkoušela krátké ponožkové jehlice a to bylo lepší.Prosím o větší vysvětlení jak přidávat oči na té špičce.Katka

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, omlouvám se za pozdní reakci, komentáře takhle zpětně jsem nečekala :) ale děkuju že jste se ozvaly!
    to katka: trik je v přidávání za zadní nit. Nezůstávají po něm dírky.

    OdpovědětVymazat