Pages

Trocha teorie - pletení jednoduchých ponožek "německými" krácenými řadami

Ponožky pletu krátce, ale ráda. Rozhodla jsem se tedy sepsat pár, doufám, užitečných informací pro ty, kdo by si je také rádi zkusili. Pletu je na čtyřech (resp. pěti) jehlicích od shora ke špičce.
Pokud zvládáte "hladce/obrace", tak pletení na více jehlicích není vůbec třeba se bát, princip je stejný, jen pleteme dokola ve spirále. Ponožky jsem pletla pro sebe (vel. 39) a pro muže (vel. 45). Pletu obvykle na jehlicích č. 3 z ponožkových přízí typu (fortisima socka, sportivo, opal, atd, které mají obdobné složení - cca 70-80%vlna/30-20%akryl i metráž - ca 420m). Nahodím tedy potřebný počet ok (vel. 39-40 4x13 ok, vel. 44 4x16 ok)


na jehlici a začínám obvykle patentem 1/1 nebo 2hl/2obr, nahozená oka rozplétám standartně, jen je při rozplétání nechávám po čtvrtinách na jednotlivých jehlicích.


Patent pletu do výšky cca 25-40 řad (jak je komu libo; tak jako tak se patent nošením vytáhne, takže zkusím připlétat gumu na příplet) a vbrzku dám vědět, jak se bude úplet po pár vypráních "tvářit";



pak pletu stále hladce až po kotník. V začátcích doporučuji si úplet častěji navlékat na nohu a zkoušet délku a šířku.

Nyní začínám tvarovat patu. Za nejméně náročné považuji tvarování tzv. "německými" krácenými řadami. (u krácených řad poslední oko obtáčíte, u německých z něj tvoříte zdvojené oko) Úplet si pomyslně "rozdělíme" a pracujeme pouze na dvou jehlicích, zbylé dvě stojí;
tvarujeme hned v první řadě. Princip je jednoduchý:po dopletení lícové řady práci otočíme. Volný konec příze u "krajového oka" předsuneme před jehlici a zatáhneme za ni směrem nahoru/dozadu. z krajového oka se nám vizuálně stanou oka dvě a tyto "dvě oka" přesuneme na pracovní jehlici,
řadu pleteme dále obrace až do konce. Práci otočíme a postupujeme obdobně:
volný konec příze předsuneme před jehlici a zatáhneme za něj nahoru, zdvojené oko přesuneme na pravou jehlici a pokračujeme až do konce hladce.
atd.atd.
dokud nám na pracovních jehlicích nezbyde jen asi 12 ok (tj. 6a6). Pokračujeme tak, že oka tzv. přepleteme.
Tzn. pleteme opět dokola ve spirále ca 2-3 řady (sejmutá "zdvojená"oka pleteme hladce jako oka jednoduchá). Pokud vám přeplétání nevychází na lícovou stranu (tj. vněší), tak jste někde zapomněli na nějaké to očko :) nevadí, na začátku se mně to také stávalo. Rada je jednoduchá. Dělejte jakoby nic a přeplétejte obrace. zastavíme se opět ve vytvarované části a pokračujeme obdobně s tím rozdílem, že jako zdvojená oka nesnímáme oka krajní, nýbrž postupně po jednotlivých řadách 7-13 oko. Takže popořádku: po přepletení paty upleteme od středu paty 7 (pamatujte 6+1; na patu máme širokou celkem 12 ok)ok; práci obrátíme sedmé oko sejmeme jako dvojité. Práci obrátíme a na opačné straně od středu paty opět upleteme 7 ok, a sedmé oko po obrácení práce sejmeme jako dvojité.
Pak v podstatě nemusíme počítat, na každé straně pak pleteme po sejmuté oko, které upleteme hladce/obrace, podle toho zda jsme na rubu či na líci. a to tak dlouho, dokud nepřepleteme všechna oka paty.

Pak pokračujeme dále hladce až po špičku. Při německých krácených řadách v pletenině nevznikají dírky, či vytažená oka a úplet je úhledný.
Doporučuji si úplet opět vyzkoušet ke stanovení správné délky chodidla.

Jakmile máte upletenu správnou délku chodidla (asi po meziprstní prostory)Pak můžeme začít tvarovat špičku. To je vcelku jednoduché, v každé druhé řadě spletu třetí a čtvrté oko od začátku a třetí a čtvrté oko od konce okraje ponožky. Ujímám tak dlouho, dokud mně na jehlicích nezbyde vždy 12 (6a6) ok na vrchní části a 12 na spodní části ponožky. Pak zbylá oka za a) spleteme třetí jehlicí, nebo b) sešijeme pletacím stehem (můj pletací steh bohužel zatím nevypadá příliš úhledně, chce to holt praxi). asymetrie našich nožek ve špičce se nemusíme bát, stejně jako průmyslově vyráběné ponožky se i ty s láskou pletené :) na noze vytvarují.
A pak vás čeká to nejnáročnější. Uplést tu druhou do páru :)
Ještě dodám instruktážní fotky a přeji hodně zábavy s pletením ponožek.
Ale pozor, na pletení ponožek vzniká závislost. Je to jednoduchá, lehce přenosná práce, takže můžete mít klubko v kabelce a krátit si tak čekání téměř kdekoliv. Vlněné ponožky jsou v zimně neocenitelné a i když ponožky jako dárek jsou klišé, tak u ručně pletených (pokud jimi své blízké nebombardujete dnes a denně) stále zůstává kouzlo "handmade" předmětu, kterým obdarovaného určitě potěšíte.
Jakmile vyzkouším jiné způsoby pletení ponožek na které mám zálusk (od špičky k okraji, pletení po dvou na kruhových jehlicích, tak dám vědět :))

Žádné komentáře:

Okomentovat